Secretarul de Stat Condoleezza Rice a facut public cel de-al saselea raport anual al Departamentului de Stat privind traficul de persoane. Romania mai are de facut eforturi, chiar daca a facut progrese.

10:00

Concluziile raportului au scopul de a creste nivelul de constientizare globala si de a indemna statele sa ia masuri eficiente pentru combaterea traficului de fiinte umane. Raportul include informatii specifice privind statele care sunt surse semnificative de origine, tranzit sau destinatie a victimelor traficului. De asemenea, raportul plaseaza aceste tari intr-unul dintre cele trei nivele, pe baza eforturilor guvernamentale de a combate traficul de fiinte umane, nivelul 1 incluzand statele care respecta intru totul standardele minime de combatere a traficului. Acest raport este prevazut de legislatia americana.

Raportul specific pentru Romania din acest an mentioneaza faptul ca Romania continua sa inregistreze progrese importante in combaterea traficului de fiinte umane. Printre acestea se numara eforturile imbunatatite de aplicare a legii, o crestere considerabila a numarului de traficanti adusi in fata justitiei si noi masuri de imbunatatire a coordonarii intre agentii privind chestiunile legate de traficul de fiinte umane.

Ca si anul trecut, Romania a fost inclusa in Nivelul 2, impreuna cu alte state europene importante. Printre alte chestiuni ingrijoratoare, raportul mentioneaza provocarile continue cu care se confrunta guvernul in identificarea victimelor traficului de fiinte umane si in stabilirea unui sistem functional pentru informarea victimelor cu privire la serviciile publice si asistenta juridica de care pot dispune.

De asemenea, Departamentul de Stat a mentionat-o in mod deosebit, in introducerea intregului raport, pe romanca Iana Matei ca fiind un "Erou al traficului de fiinte umane". Matei este fondatoarea organizatiei non-guvernamentale "Reaching Out", care ofera asistenta femeilor victime ale traficului de fiinte umane, ajutandu-le sa isi dezvolte aptitudini de lucru si sa reintegreze in societate.

Textul raportului pentru Romania, atat in limba engleza, cat si in limba romana, este disponibil pe Internet, la https://bucharest.usembassy.gov

Romania este o sursa si o tara de tranzit pentru femeile si fetele traficate in scopuri de exploatare sexuala. Femei din Moldova, Ucraina si Rusia sunt traficate prin Romania catre Italia, Spania, Germania, Grecia, Franta, Austria si Canada. Au existat informatii conform carora baieti si tineri romani au fost traficati catre o alta tara din Europa de Est in scopuri de exploatare sexuala. Fete romance sunt traficate in interiorul tarii in scopuri de exploatare sexuala comerciala, iar baietii sunt traficati din estul si nordul Romaniei catre centre urbane in scopuri de munca fortata, inclusiv furturi minore fortate.

Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane; cu toate acestea, depune eforturi semnificative in acest sens.

In ultimul an, Guvernul Romaniei si-a imbunatatit, in mod semnificativ, eforturile de aplicare a legii impotriva actelor de trafic de fiinte umane. In 2005, politia romana a anchetat 231 de cazuri si a trimis spre acuzare 124 de cazuri de trafic, rezultatul constand in condamnarea a 235 de traficanti - o crestere de peste 100% in raport cu cei peste 103 traficanti condamnati in 2004. Din cei 235 de traficanti condamnati in 2005, 137 au fost condamnati la inchisoare, in timp ce 98 nu au primit astfel de condamnari. 64 de traficanti au primit intre 1 si 5 ani de inchisoare; alti 64 de traficanti au primit intre 5 si 10 ani de inchisoare.

Sursa: Ambasada Americana la Bucuresti